Pełną ochronę przed chemikaliami TYP A
Głównym zadaniem rękawic zapewniających pełną ochronę przed chemikaliami jest ochrona rąk użytkownika przed substancjami chemicznymi. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie środków ochrony indywidualnej (ŚOI) rękawice te należą do kategorii III. Stosowane środki chemiczne są bardzo różnorodne, zatem nie sposób opracować jednych rękawic, które chronią przed wszystkimi cieczami. Optymalny produkt musi być dobierany w odniesieniu do danego przypadku zastosowania. Pełna ochrona przed chemikaliami zapewnia kategorię ochrony na poziomie co najmniej klasy 2 dla co najmniej 6 z 12 prawnie zdefiniowanych przebadanych substancji chemicznych, tj. czas przenikania > 30 minut (permeacja = przenikanie na poziomie cząsteczkowym).
TYP A
Ochrona przed przenikaniem co najmniej na poziomie 2, > 30 minut, dla co najmniej sześciu substancji chemicznych z listy:
Kryteria kontrolne:
A – metanol
B – aceton
C – acetonitryl
D – dichlorometan
E – disiarczek węgla
F – toluen
G – dietyloamina
H – tetrahydrofuran
I – octan etylu
J – n-heptan
K – wodorotlenek sodu 40%
L – kwas siarkowy 96%
M – kwas azotowy 65%
N – kwas octowy 99%
O – wodorotlenek amonu 25%
P – nadtlenek wodoru 30%
S – kwas fluorowodorowy 40%
T – formaldehyd 37%
Odpowiednie do kontaktu z żywnością
Te rękawice są odpowiednie do kontaktu z żywnością zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935:2004 (w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością).
Szczegółowe informacje można znaleźć w karcie danych.
Mikroorganizmy
Zazwyczaj zakłada się, że rękawice ochronne, które przeciwdziałają penetracji, zapewniają skuteczną ochronę przed bakteriami i zarodnikami grzybów. Jednak wirusy są znacznie mniejsze od bakterii i zarodników grzybów, dlatego te rękawice ochronne nie są w stanie zapewnić wystarczającej ochrony, szczególnie w praktykach lekarskich.
Rękawice ochronne odporne na działanie bakterii są produktem wodoszczelnym, osiągającym maksymalną wartość AQL rzędu 1,5 w teście przepuszczalności. Wartość AQL (AQL = akceptowalny poziom jakości) odzwierciedla określony limit wad fabrycznych lub minimalne wymagania jakościowe.
W ogólnym ujęciu, im niższa wartość AQL, tym lepsza jakość rękawic ochronnych.
Ochrona przed mikroorganizmami:
Rękawice chroniące przed bakteriami i grzybami. Nie chronią przed wirusami.
Zagrożenia mechaniczne
Rękawice ochronne zgodne z tą normą muszą zapewniać ochronę przed obciążeniami fizycznymi i mechanicznymi, takimi jak ścieranie, przecięcie, przekłucie, rozdarcie lub cięcie obalające. Obciążenia te mogą wystąpić podczas pracy z metalem lub drewnem oraz podczas czynności, w których ręce wymagają ochrony przed urazami mechanicznymi.
Rękawice chroniące przed zagrożeniami mechanicznymi muszą spełniać co najmniej jedno z podanych tutaj kryteriów kontrolnych.
Kryteria kontrolne:
Odporność na ścieranie: 0-4
Odporność na przecięcie: 0-5/X
Odporność na rozdarcie: 0-4
Odporność na przekłucie: 0-4
Odporność na przecięcie EN-ISO: A-F
Ochrona przed uderzeniami EN: tak/nie
Im wyższa cyfra (w przykładzie zastąpiona znakiem X pod symbolem), tym lepszy wynik testu.
Wytrzymała powłoka o właściwościach odpornych na oleje, smary i węglowodory. Mimo solidnej powłoki wyczucie dotyku pozostaje w dużej mierze zachowane. Powłoka idealnie nadaje się do ciężkich prac z zaolejonymi lub suchymi materiałami.
Cena
Dostępne kolory
Dostępne rozmiary
Zalecenia dotyczące zastosowania rękawic
Długość całkowita rękawicy
Materiał / powłoka
Normy dot. ochrony
Szczególne właściwości
Dodatki
Pełną ochronę przed chemikaliami TYP A
Głównym zadaniem rękawic zapewniających pełną ochronę przed chemikaliami jest ochrona rąk użytkownika przed substancjami chemicznymi. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie środków ochrony indywidualnej (ŚOI) rękawice te należą do kategorii III. Stosowane środki chemiczne są bardzo różnorodne, zatem nie sposób opracować jednych rękawic, które chronią przed wszystkimi cieczami. Optymalny produkt musi być dobierany w odniesieniu do danego przypadku zastosowania. Pełna ochrona przed chemikaliami zapewnia kategorię ochrony na poziomie co najmniej klasy 2 dla co najmniej 6 z 12 prawnie zdefiniowanych przebadanych substancji chemicznych, tj. czas przenikania > 30 minut (permeacja = przenikanie na poziomie cząsteczkowym).
TYP A
Ochrona przed przenikaniem co najmniej na poziomie 2, > 30 minut, dla co najmniej sześciu substancji chemicznych z listy:
Kryteria kontrolne:
A – metanol
B – aceton
C – acetonitryl
D – dichlorometan
E – disiarczek węgla
F – toluen
G – dietyloamina
H – tetrahydrofuran
I – octan etylu
J – n-heptan
K – wodorotlenek sodu 40%
L – kwas siarkowy 96%
M – kwas azotowy 65%
N – kwas octowy 99%
O – wodorotlenek amonu 25%
P – nadtlenek wodoru 30%
S – kwas fluorowodorowy 40%
T – formaldehyd 37%
Odpowiednie do kontaktu z żywnością
Te rękawice są odpowiednie do kontaktu z żywnością zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935:2004 (w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością).
Szczegółowe informacje można znaleźć w karcie danych.
Mikroorganizmy
Zazwyczaj zakłada się, że rękawice ochronne, które przeciwdziałają penetracji, zapewniają skuteczną ochronę przed bakteriami i zarodnikami grzybów. Jednak wirusy są znacznie mniejsze od bakterii i zarodników grzybów, dlatego te rękawice ochronne nie są w stanie zapewnić wystarczającej ochrony, szczególnie w praktykach lekarskich.
Rękawice ochronne odporne na działanie bakterii są produktem wodoszczelnym, osiągającym maksymalną wartość AQL rzędu 1,5 w teście przepuszczalności. Wartość AQL (AQL = akceptowalny poziom jakości) odzwierciedla określony limit wad fabrycznych lub minimalne wymagania jakościowe.
W ogólnym ujęciu, im niższa wartość AQL, tym lepsza jakość rękawic ochronnych.
Ochrona przed mikroorganizmami:
Rękawice chroniące przed bakteriami i grzybami. Nie chronią przed wirusami.
Zagrożenia mechaniczne
Rękawice ochronne zgodne z tą normą muszą zapewniać ochronę przed obciążeniami fizycznymi i mechanicznymi, takimi jak ścieranie, przecięcie, przekłucie, rozdarcie lub cięcie obalające. Obciążenia te mogą wystąpić podczas pracy z metalem lub drewnem oraz podczas czynności, w których ręce wymagają ochrony przed urazami mechanicznymi.
Rękawice chroniące przed zagrożeniami mechanicznymi muszą spełniać co najmniej jedno z podanych tutaj kryteriów kontrolnych.
Kryteria kontrolne:
Odporność na ścieranie: 0-4
Odporność na przecięcie: 0-5/X
Odporność na rozdarcie: 0-4
Odporność na przekłucie: 0-4
Odporność na przecięcie EN-ISO: A-F
Ochrona przed uderzeniami EN: tak/nie
Im wyższa cyfra (w przykładzie zastąpiona znakiem X pod symbolem), tym lepszy wynik testu.
Rękawice lateksowe cechują się wysoką elastycznością i odpornością na rozdarcie, chroniąc jednocześnie przed cieczami. Ich dobra odporność na ścieranie sprawia, że doskonale nadają się do prac o niskim i średnim stopniu ciężkości w środowisku suchym i mokrym.
Lateks – bardzo rozciągliwy i odporny na rozdarcie. Bardzo dobre rękawice do prac medycznych i w zakładach przetwórstwa spożywczego.
Pełną ochronę przed chemikaliami TYP A
Głównym zadaniem rękawic zapewniających pełną ochronę przed chemikaliami jest ochrona rąk użytkownika przed substancjami chemicznymi. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie środków ochrony indywidualnej (ŚOI) rękawice te należą do kategorii III. Stosowane środki chemiczne są bardzo różnorodne, zatem nie sposób opracować jednych rękawic, które chronią przed wszystkimi cieczami. Optymalny produkt musi być dobierany w odniesieniu do danego przypadku zastosowania. Pełna ochrona przed chemikaliami zapewnia kategorię ochrony na poziomie co najmniej klasy 2 dla co najmniej 6 z 12 prawnie zdefiniowanych przebadanych substancji chemicznych, tj. czas przenikania > 30 minut (permeacja = przenikanie na poziomie cząsteczkowym).
TYP A
Ochrona przed przenikaniem co najmniej na poziomie 2, > 30 minut, dla co najmniej sześciu substancji chemicznych z listy:
Kryteria kontrolne:
A – metanol
B – aceton
C – acetonitryl
D – dichlorometan
E – disiarczek węgla
F – toluen
G – dietyloamina
H – tetrahydrofuran
I – octan etylu
J – n-heptan
K – wodorotlenek sodu 40%
L – kwas siarkowy 96%
M – kwas azotowy 65%
N – kwas octowy 99%
O – wodorotlenek amonu 25%
P – nadtlenek wodoru 30%
S – kwas fluorowodorowy 40%
T – formaldehyd 37%
Odpowiednie do kontaktu z żywnością
Te rękawice są odpowiednie do kontaktu z żywnością zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935:2004 (w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością).
Szczegółowe informacje można znaleźć w karcie danych.
Mikroorganizmy
Zazwyczaj zakłada się, że rękawice ochronne, które przeciwdziałają penetracji, zapewniają skuteczną ochronę przed bakteriami i zarodnikami grzybów. Jednak wirusy są znacznie mniejsze od bakterii i zarodników grzybów, dlatego te rękawice ochronne nie są w stanie zapewnić wystarczającej ochrony, szczególnie w praktykach lekarskich.
Rękawice ochronne odporne na działanie bakterii są produktem wodoszczelnym, osiągającym maksymalną wartość AQL rzędu 1,5 w teście przepuszczalności. Wartość AQL (AQL = akceptowalny poziom jakości) odzwierciedla określony limit wad fabrycznych lub minimalne wymagania jakościowe.
W ogólnym ujęciu, im niższa wartość AQL, tym lepsza jakość rękawic ochronnych.
Ochrona przed mikroorganizmami:
Rękawice chroniące przed bakteriami i grzybami. Nie chronią przed wirusami.
Zagrożenia mechaniczne
Rękawice ochronne zgodne z tą normą muszą zapewniać ochronę przed obciążeniami fizycznymi i mechanicznymi, takimi jak ścieranie, przecięcie, przekłucie, rozdarcie lub cięcie obalające. Obciążenia te mogą wystąpić podczas pracy z metalem lub drewnem oraz podczas czynności, w których ręce wymagają ochrony przed urazami mechanicznymi.
Rękawice chroniące przed zagrożeniami mechanicznymi muszą spełniać co najmniej jedno z podanych tutaj kryteriów kontrolnych.
Kryteria kontrolne:
Odporność na ścieranie: 0-4
Odporność na przecięcie: 0-5/X
Odporność na rozdarcie: 0-4
Odporność na przekłucie: 0-4
Odporność na przecięcie EN-ISO: A-F
Ochrona przed uderzeniami EN: tak/nie
Im wyższa cyfra (w przykładzie zastąpiona znakiem X pod symbolem), tym lepszy wynik testu.
Rękawice lateksowe cechują się wysoką elastycznością i odpornością na rozdarcie, chroniąc jednocześnie przed cieczami. Ich dobra odporność na ścieranie sprawia, że doskonale nadają się do prac o niskim i średnim stopniu ciężkości w środowisku suchym i mokrym.
Lateks – bardzo rozciągliwy i odporny na rozdarcie. Bardzo dobre rękawice do prac medycznych i w zakładach przetwórstwa spożywczego.
Pełną ochronę przed chemikaliami TYP A
Głównym zadaniem rękawic zapewniających pełną ochronę przed chemikaliami jest ochrona rąk użytkownika przed substancjami chemicznymi. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie środków ochrony indywidualnej (ŚOI) rękawice te należą do kategorii III. Stosowane środki chemiczne są bardzo różnorodne, zatem nie sposób opracować jednych rękawic, które chronią przed wszystkimi cieczami. Optymalny produkt musi być dobierany w odniesieniu do danego przypadku zastosowania. Pełna ochrona przed chemikaliami zapewnia kategorię ochrony na poziomie co najmniej klasy 2 dla co najmniej 6 z 12 prawnie zdefiniowanych przebadanych substancji chemicznych, tj. czas przenikania > 30 minut (permeacja = przenikanie na poziomie cząsteczkowym).
TYP A
Ochrona przed przenikaniem co najmniej na poziomie 2, > 30 minut, dla co najmniej sześciu substancji chemicznych z listy:
Kryteria kontrolne:
A – metanol
B – aceton
C – acetonitryl
D – dichlorometan
E – disiarczek węgla
F – toluen
G – dietyloamina
H – tetrahydrofuran
I – octan etylu
J – n-heptan
K – wodorotlenek sodu 40%
L – kwas siarkowy 96%
M – kwas azotowy 65%
N – kwas octowy 99%
O – wodorotlenek amonu 25%
P – nadtlenek wodoru 30%
S – kwas fluorowodorowy 40%
T – formaldehyd 37%
Odpowiednie do kontaktu z żywnością
Te rękawice są odpowiednie do kontaktu z żywnością zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935:2004 (w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością).
Szczegółowe informacje można znaleźć w karcie danych.
Mikroorganizmy
Zazwyczaj zakłada się, że rękawice ochronne, które przeciwdziałają penetracji, zapewniają skuteczną ochronę przed bakteriami i zarodnikami grzybów. Jednak wirusy są znacznie mniejsze od bakterii i zarodników grzybów, dlatego te rękawice ochronne nie są w stanie zapewnić wystarczającej ochrony, szczególnie w praktykach lekarskich.
Rękawice ochronne odporne na działanie bakterii są produktem wodoszczelnym, osiągającym maksymalną wartość AQL rzędu 1,5 w teście przepuszczalności. Wartość AQL (AQL = akceptowalny poziom jakości) odzwierciedla określony limit wad fabrycznych lub minimalne wymagania jakościowe.
W ogólnym ujęciu, im niższa wartość AQL, tym lepsza jakość rękawic ochronnych.
Ochrona przed mikroorganizmami:
Rękawice chroniące przed bakteriami i grzybami. Nie chronią przed wirusami.
Zagrożenia mechaniczne
Rękawice ochronne zgodne z tą normą muszą zapewniać ochronę przed obciążeniami fizycznymi i mechanicznymi, takimi jak ścieranie, przecięcie, przekłucie, rozdarcie lub cięcie obalające. Obciążenia te mogą wystąpić podczas pracy z metalem lub drewnem oraz podczas czynności, w których ręce wymagają ochrony przed urazami mechanicznymi.
Rękawice chroniące przed zagrożeniami mechanicznymi muszą spełniać co najmniej jedno z podanych tutaj kryteriów kontrolnych.
Kryteria kontrolne:
Odporność na ścieranie: 0-4
Odporność na przecięcie: 0-5/X
Odporność na rozdarcie: 0-4
Odporność na przekłucie: 0-4
Odporność na przecięcie EN-ISO: A-F
Ochrona przed uderzeniami EN: tak/nie
Im wyższa cyfra (w przykładzie zastąpiona znakiem X pod symbolem), tym lepszy wynik testu.
Rękawice lateksowe cechują się wysoką elastycznością i odpornością na rozdarcie, chroniąc jednocześnie przed cieczami. Ich dobra odporność na ścieranie sprawia, że doskonale nadają się do prac o niskim i średnim stopniu ciężkości w środowisku suchym i mokrym.
Lateks – bardzo rozciągliwy i odporny na rozdarcie. Bardzo dobre rękawice do prac medycznych i w zakładach przetwórstwa spożywczego.